Satranç Eğitimi

advanced divider

Satranç Eğitimi

–  Zihni ve Hayal Kurma Gücünü Geliştirir:

Çocuk oyun boyunca etkin bir düşünme pratiği içindedir. Hamle düşünür, oyun -kurgular, nasıl yanıt alacağını hesaplar ve bu canlı süreci oyun sırasında hep yaşar. Dikkati Geliştirir.

– Öngörüyü Geliştirir:

Geleceğe dönük, eylemleri ile oluşacak sonuçları hesap etmek durumundadır” Eğer bu taşı oynarsam, yeni durumun bana yararı ve zararı ne olacak?” sorusunu kendisine sorar.

– Kapsamlı Düşünmeyi Öğretir, Buluş Yeteneğini Geliştirir:

Satrançta her yeni hamle, aynı zamanda binlerce yeni seçenek ve olasılık demektir. Çocuk tüm satranç tahtasını ya da eylem alanını gözden geçirmek, alacağı her kararın varacağı farklı sonuçlarını hesap etmek ve pek çok hamle seçeneği içinden kendine en uygun olanı bulup seçmek durumundadır.

– Sabırlı Olmayı, Ölçülülüğü ve Soğukkanlılığı Öğretir:

Çocuk hareketlerini ya da hamlelerini üstünkörü yapmanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu kavrar. Bu nedenle acele karar vermeyip, durumu düşünüp analiz ettikten, birçok kere gözden geçirdikten ve iyice emin olduktan sonra harekete geçecektir.

– Özgüven Kazandırır:

Düşünen, değerlendiren, cesaretle karar alan, uygulayan ve sonuç alan çocuk kendine güven kazanır. İşlerin kötü gittiği durumlarda hayal kırıklığına uğramamayı öğrenir. Yararlı bir değişiklik olabileceğini bekleme ve yeni çareler arama alışkanlığı edinir.

– Yeni Sözcük ve Kavramlarla Tanıştırır:

Taşları tanıyıp onların nasıl hareket ettiğini öğrenir. Uygulama yaparken “düz, çapraz, arka, ileri, geri, yan, L biçimi, kare, mat, hamle, hareket…” gibi pek çok yeni sözcük ve kavram öğrenir.

– Kurallara ve Rakibe Saygılı Olmayı Öğretir:

Bir oyun olarak satranç, çocuğun ancak kurallara/ilkelere uyması koşuluyla sürebilecektir. Rakibin de bu kurallara uymasını bekler.

Biz de okulumuzda haftada bir gün yaş gruplarına uygun satranç saatleri ile çocuklarımıza öngörülü olabilme becerisini kazandırmayı hedefliyoruz.